Jadłospis

Jadłospis ważny od dnia 16.11.20 do 27.11.20

DATA          KALORIE OBIAD
Poniedziałek    16.11.20.   Ziemniaczana z natką pietruszki, /wywar mięsny, cebula, por,  śmietana18% z mleka,  potrawka z kurczaka i warzywami z ryżem, /mięso drobiowe gulaszowe, ryż, mix warzyw, przyprawy,/  kompot
Wtorek 17.11.20.     Zupa pomidorowa z makaronem i  natką pietruszki, /wywar warzywny: marchew, seler, śmietana 12% z mleka,  pelatti, mąka – gluten zielona pietruszka, przyprawy klopsiki wieprzowe w sosie własnym, ziemniaki, sałatka szwedzka, /mięso mielone z łopatki, majeranek, bułka tarta – gluten, jajko, mąka – gluten, jogurt naturalny z mleka,  ogórki, marchewka, cebula/, , kompot.
Środa 18.11.20. Żurek z ziemniakami z  natką pietruszki, /zakwas w butelce – gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek, liść laurowy, majeranek, koper, lubczyk, kiełbasa biała, śmietana 18% z mleka, sól morska, pieprz/, pierogi ruskie, /mąka pszenna- gluten, mąka orkiszowa – gluten, twaróg z mleka , cebula, ziemniaki\,  przyprawy/ kompot.  
    Czwartek 19.11.20.     Zupa grysikowa i natką pietruszki/marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, mięso wołowe, pietruszka natka, kasza manna – mąka pszenna – gluten, / filecik drobiowy w sosie curry, ziemniaki  /filet z kurczaka, wywar warzywny: marchewka, pietruszka, lubczyk; curry, śmietana 18% z mleka, mąka orkiszowa – gluten, ziemniaki, mleko, masło z mleka,/,   marchewka z jabłkiem,  herbata z sokiem.
Piątek 20.11.20.   Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki /marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, mleko 3,2%,  pietruszka natka, przyprawy/ ryż z jogurtem owocowym i kawałkami owoców, / jogurt naturalny z mleka, truskawka, mix owoców/ kompot,
Poniedziałek 23.11.20.   Krupnik z ziemniakami i natka pietruszki, /wywar mięsny: indyk, pietruszka, marchewka, cebula, boczek, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, kasza jęczmienna – gluten,  pietruszka natka, przyprawy/ , , makaron z serem, ,/ mąka – gluten, twaróg pół tłusty z mleka, jajko, mąka – gluten\,kompot  
Wtorek   24.11.20.    Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i natką pietruszki, / buraki świeże, cebula, woda, liść laurowy, pieprz, natka pietruszki, sól sodowo-potasowa, ocet 5%, /pulpeciki à la gołąbki / mięso mielone , bułka tarta, jaja kurze, olej rzepakowy, kapusta biała, koncentrat pomidorowy, zapiekane ziemniaki: ziemniaki, masło – mleko,/  marchewka, kompot  
Środa 25.11.20.   Kapuśniak z domieszką słodkiej kapusty z ziemniakami i natką pietruszki, /kapusta kiszona, kapusta świeża, natka pietruszki sól sodowo – potasowa, woda /,  kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem / mięso z piersi kurczaka , włoszczyzna mrożona, ananas plastry , cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, ryż, herbata z sokiem  
Czwartek 26.11.20.   Zupa ogórkowa zabielana z ryżem /wywar warzywny mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, śmietana18% – z mleka, lubczyk, susz, paruchy na parze z nadzieniem i musem jogurtowym, /mąka pszenna – gluten, drożdże, olej rzepakowy, jogurt naturalny z mleka, śmietana 12% z mleka, jajko, truskawki mrożone/,  kompot  
Piątek  27.11.20.   Zupa kalafiorowa z makaronem i natką pietruszki, /wywar mięsny: kaczka,  śmietana18% z mleka, marchewka, pietruszka, seler, por, pietruszka natka, lubczyk, mąka – gluten, jajko/,Ryba panierowana z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, ( ryba, jajko, mąka – gluten, przyprawy), kompot