Jadłospis dla przedszkola
16.01 – 20.01.2023
16.01 – 20.01 | |||||
PONIEDZIAŁEK | WTOREK | ŚRODA | CZWARTEK | PIĄTEK | |
ŚNIADANIE | Weka pszenna (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Pasztet drobiowy (jaja, seler) – 15 g Szynka wieprzowa – 15g Ogórek – 10 g Herbata z sokiem z cytryny – 180 ml | Płatki kukurydziane z suszonymi owocami (30 g) z mlekiem (180 ml) (mleko) Twarożek na słodko – 15g Napar herbaty czarnej z pomarańczą – 180 m | Chleb pszenna (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Paróweczka na ciepło – 34 g Sos paprykowo – pomidorowy – 10 g Pomidor – 10 g Herbata owocowa- 180 ml | Pieczywo mieszane (pszenica, żyto) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Wędlina drobiowa – 15 g Dżem z czarnej porzeczki – 15 g Ogórek świeży – 5 g Delikatny napar herbaty miętowej z sokiem malinowym – 180 m | Weka pszenna (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Ser żółty (mleko) – 20 g Pasta z pieczonego łososia z koperkiem (ryba) – 15 g Ogórek świeży – 10 g Napar rumiankowy z sokiem z cytryny – 180 ml |
PRZEKĄSKA | Marchewka surowa – 80g | Pomarańcz – 80g | Jabłko – 80g | Mandarynka – 80 g | Banan – 80g |
ZUPA | Zupa kalafiorowa z makaronem, (pszenica) – 250 m | Krem z zielonego groszku i brukselki z grzankami (pszenica, mleko, seler) – 250 ml | Barszcz czerwony z ziemniakami niezabielany – 250 ml | Zupa grysikowa – 250 ml | Zupa pomidorowa z ryżem (seler) – 250 m 25.04 |
II DANIE | Gulasz z indyka z warzywami – 110g z kaszą -60g Surówka z gotowanej czerwonej kapusty – 40g Kompot – 200 m | Pulpeciki à la gołąbki z sosem paprykowo – pomidorowym Ziemniaki – 90g Surówka wielowarzywna – 40g Kompot wieloowocowy – 200 ml ziemniaki | Ryż zapiekany (100 g) z jabłkiem z nutą cynamonu i kardamonu polany jogurtem greckim (120 g) | Pierogi z mięsem (mąka-gluten, twaróg-mleko) – 150g kompot mix owoców -200ml | Paluszki rybne z fileta panierowane – 100 g Ziemniaki – 90 g Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką– 40 g |
PODWIECZOREK | Galaretka z owocami – 60 g Pałeczki kukurydziane – 20 g | Kakaowe ciasto marchewkowe z mielonymi pestkami słonecznika (pszenica, jaja, mleko) – 60 g | Kanapka (mąka – gluten) – 30g Szynka wieprzowa -18g Pomidor – 8g Masło – 5g | Jogurcik owocowy – 100ml Pałeczki kukurydziane -10g | Sałatka owocowa – 100g |
23.01 – 27.01.2023
23.01 – 27.01 | |||||
PONIEDZIAŁEK | WTOREK | ŚRODA | CZWARTEK | PIĄTEK | |
ŚNIADANIE | Chleb pszenny (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Ser żółty (mleko- ser) – 15g Szynka wieprzowa – 20 g Pomidor – 10 g Herbata z sokiem z cytryny – 180 ml | Pieczywo mieszane – 40g Masło – 5 g Wędlina drobiowe – 15g Serek topiony – 15 g Ogórek świeży – 10g Napar herbaty czarnej – 180 m | Płatki kukurydziane (30 g) z mlekiem (180 ml) (pszenica, owies, mleko) Weka (zboże – gluten) – 20g Masło – 3g, Twarożek na słodko (ser – mleko) -15g Delikatny napar z melisy z sokiem malinowym – 180 ml | Chleb wieloziarnisty (pszenica, owies, żyto) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Jajko na twardo – 20 g Sos jogurtowy ze szczypiorkiem (mleko) – 10 g Szynka wieprzowa – 20 g Rzodkiewka – 10 g Herbata owocowa- 180 ml | Chleb żytni (żyto) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Ser żółty (mleko) – 20 g Pasta serowo – rybna (twaróg – mleko, ryba) – 20 g Delikatny napar z zielonej herbaty – 180 ml |
PRZEKĄSKA | Jabłko | Pomarańcza | Banan | Surowa marchewka | Mandarynka |
ZUPA | Zupa ziemniaczana z warzywami (zboże – gluten) – 250 ml | Zupa wielowarzywna z ziemniakami zabielana jogurcikiem naturalnym( mleko, seler) – 250 ml | Tradycyjna zupa pomidorowa z zacierką (pszenica, jaja, mleko, seler) – 250 m | Żurek z ziemniakami (mąka – gluten) – 250ml | Zupa ogórkowa z ryżem – 250ml |
II DANIE | Makaron (80g) z serem twarogowym (mleko) Kompot – 200 m | Potrawka z kurczaka z warzywami- 110g z kaszą -60g Surówka z gotowanej czerwonej kapusty – 40g Kompot – 200 m | Sznycelek wieprzowo (100 g) (jaja, bułka – gluten) Ziemniaki bite – 60 g Surówka z kapusty zasmażanej -40g Kompot wieloowocowy – 200 ml | Serowe placuszki waniliowe z posypką (mleko – ser, mleko – jogurcik) – 160g Kompot wieloowocowy – 200 ml | Paluszki rybne z fileta panierowane – 100 g Ziemniaki – 90 g Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką– 40 g |
PODWIECZOREK | Banan -120g Pieczywo chrupkie – 15g | Szarlotka z jabłkami – 60g | Wieloziarnisty chlebek (pszenica, jaja) – 20 g Masło (mleko)- 4 g Pasztet z indyka (seler)- 24 g Pomidor | Budyń waniliowy z brzoskwinią (mleko)– 100g | Czekoladowe muffinki buraczano – szpinakowe (pszenica, jaja, mleko) – 60 g |