Jadłospis dla przedszkola
05.06 – 09.06.2023
05.06 – 09.06 | |||||
PONIEDZIAŁEK | WTOREK | ŚRODA | CZWARTEK | PIĄTEK | |
ŚNIADANIE | Chleb pszenny (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Serek topiony – 15 g Szynka wieprzowa – 20 g Pomidor – 10 g Herbata z sokiem z cytryny – 180 ml | Pieczywo mieszane – 40g Masło – 5 g Ser żółty (mleko- ser) – 15g Wędlina drobiowe bianka – 15g Ogórek świeży – 10g Napar herbaty czarnej – 180 m | Chleb wieloziarnisty (pszenica, owies, żyto) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Jajko na twardo – 20 g Sos jogurtowy ze szczypiorkiem (mleko) – 10 g Szynka wieprzowa – 20 g Rzodkiewka – 10 g Herbata owocowa- 180 ml | Płatki kukurydziane (30 g) z mlekiem (180 ml) (pszenica, owies, mleko) Weka (zboże – gluten) – 20g Masło – 3g, Twarożek na słodko (ser – mleko) -15g Delikatny napar z melisy z sokiem malinowym – 180 ml | |
PRZEKĄSKA | Marchewka surowa – 80g | Gruszka – 80g | Jabłko – 80g | Mandarynka – 80g | |
ZUPA | Zupa kalafiorowa z drobnym makaronem (zboże – gluten) – 250 m | Zupa wielowarzywna z ziemniakami zabielana jogurcikiem naturalnym( mleko, seler) – 250 m | Żurek z ziemniakami (mąka – gluten) – 250ml | Zupa krupnik z kaszą i ziemniakami (zboże – gluten, seler) – 250 ml | |
II DANIE | Pieczony filet soute z kurczaka 110 g) w sosie koperkowym (śmietana – mleko) (120 g Surówka z marchewki i jabłka – 60g Kompot – 200 m | Racuchy na kefirze z jabłkiem i musem bananowym (mąka-gluten,) – 180g jogurcik naturalny (mleko) – 20g kompot mix owoców -200ml | Gulasz drobiowy – 110g z ryżem -60g Surówka colesław – 40g Kompot – 200 m | Pierogi z truskawkami (mąka-gluten,) – 150g kompot mix owoców -200ml | |
PODWIECZOREK | Płatki kukurydziane z domowym jogurtem truskawkowym – 100 g | Czekoladowe muffinki buraczano – szpinakowe (pszenica, jaja, mleko) – 60 g | Wieloziarnisty chlebek (pszenica, jaja) – 20 g Masło (mleko)- 4 g Pasztet z indyka (seler)- 24 g Pomidor | Galaretka z żurawiną i wafelkami ryżowymi – 120 g |
12.06 – 16.06.2023
12.06 – 16.06 | |||||
PONIEDZIAŁEK | WTOREK | ŚRODA | CZWARTEK | PIĄTEK | |
ŚNIADANIE | Weka pszenna (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Pasztet z indyka (jaja, seler) – 15 g Szynka wieprzowa – 15g Ogórek kiszony- 10 g Herbata z sokiem z cytryny – 180 ml | Płatki kukurydziane z suszonymi owocami (30 g) z mlekiem (180 ml) (mleko) Pieczywo mieszane – 20g Ricotta ze szczypiorkiem (mleko) – 15 g Pomidor – 5g Napar herbaty czarnej z pomarańczą – 180 ml | Chleb pszenna (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Paróweczka na ciepło – 34 g Sos paprykowo – pomidorowy – 10 g Pomidor – 10 g Herbata owocowa- 180 ml | Pieczywo mieszane (pszenica, żyto) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Wędlina drobiowa – 15 g Serek topiony – 10g Ogórek świeży – 5 g Delikatny napar herbaty miętowej z sokiem malinowym – 180 ml | Weka pszenna (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Ser żółty (mleko) – 20 g Pasta z makreli z koperkiem (ryba) – 15 g Ogórek świeży – 10 g Napar rumiankowy z sokiem z cytryny – 180 ml |
PRZEKĄSKA | JABŁKO – 80g | POMARAŃCZ – 80g | BANAN – 80g | MARCHEWKA SUROWA – 80g | MANDARYNKA – 80g |
ZUPA | Jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki (seler) – 250ml | Zupa pomidorowa z zacierką (pszenica, jajka, mleko seler) – 250ml | Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami i natką pietruszki – 250ml | Krem z kalafiora zabielany jogurtem naturalnym z grzankami (pszenica, mleko, seler) – 250 ml | Zupa brokułowa z makaronem, (mąka, seler) – 250 ml |
II DANIE | Makaron (80 g) z sosem bolońskim i parmezanem (100 g) (pszenica, jaja, mleko, seler) – 160g Kompot – 200 ml | Paluszki drobiowe w panierce , (pszenica, jaja) – 110 g Ziemniaki – 90 g Tarta marchewka z jabłkiem – 40 g Kompot wieloowocowy – 200 ml | Naleśniki z serem białym, jogurtem naturalnym i polewą malinową – 200g (mąka pszenna – gluten, jajka, mleko 1,5%, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, maliny,) Kompot – 200 ml | Pieczeń rzymska (110 g) z sosem pomidorowym 50g) (jaja, mleko) Kasza (gluten) – 40 g Surówka białej kapusty -40g Kompot wieloowocowy – 200 ml | Pierogi z truskawkami (mąka-gluten,) – 150g kompot mix owoców -200ml |
PODWIECZOREK | Budyń czekoladowy (mleko) – 60 g Herbatniki (pszenica, mleko) – 20 g | Kanapka (mąka – gluten) – 30g Szynka wieprzowa -18g Pomidor – 8g Masło – 5g | Panna cotta truskawkowa (mleko) – 60 g | Sałatka owocowa – 90g | Jogurcik naturalny – 100ml Pałeczki kukurydziane -10g |