W dniu dzisiejszym, w naszym przedszkolu obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego święta jest promowanie wśród najmłodszych i osób dorosłych zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków i informowanie o konsekwencjach złej diety. We wszystkich grupach, dzieci przygotowywały przepyszne zdrowe posiłki oraz uczyły się na temat zdrowia i produktach wartościowych dla naszej diety. Zerówka przy tej okazji uczestniczyła w ogólnopolskim projekcie „Skąd się biorą produkty ekologiczne” – opracowanym wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W trakcie zajęć dzieci zdobyły wiedzę na temat rolnictwa i produktów ekologicznych, zapoznały się ze znakiem Rolnictwa Ekologicznego, obejrzały film edukacyjny oraz przygotowały surówkę i sok z ekologicznych jabłek i marchwi.