Jadłospis dla przedszkola
11.09 – 15.09.2023
11.09 – 15.09.23 | |||||
PONIEDZIAŁEK | WTOREK | ŚRODA | CZWARTEK | PIĄTEK | |
ŚNIADANIE | Weka pszenna (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Serek topiony – 10g g Szynka wieprzowa – 15g Ogórek kiszony- 10 g Herbata z sokiem z cytryny – 180 ml | Płatki kukurydziane z suszonymi owocami (30 g) z mlekiem (180 ml) (mleko) Pieczywo mieszane – 20g Dzem śliwkowy – 15 g Napar herbaty czarnej z pomarańczą – 180 ml | Chleb pszenna (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Paróweczka na ciepło – 34 g Sos paprykowo – pomidorowy – 10 g Pomidor – 10 g Herbata owocowa- 180 ml | Pieczywo mieszane (pszenica, żyto) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Wędlina drobiowa – 15 g Pasztet z indyka (jaja, seler) – 15 Ogórek świeży – 5 g Delikatny napar herbaty miętowej z sokiem malinowym – 180 ml | Weka pszenna (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Ser żółty (mleko) – 20 g Serek z rzodkiewką (mleko – twaróg) – 15 g Ogórek świeży – 10 g Napar rumiankowy z sokiem z cytryny – 180 ml |
PRZEKĄSKA | MARCHEWKA SUROWA | POMARAŃCZ | JABŁKO | BANAN | MANDARYNKA |
ZUPA | Zupa jarzynowa (seler)– 250ml | Zupa ryżowa na mięsku) – 250ml | Kapuśniak z ziemniakami – 250ml | Zupa brokułowa (pszenica, mleko, ) – 250 ml | Zupa koperkowa z tartym ciastem, (mąka, ) – 250 ml |
II DANIE | Makaron (80g) z serem twarogowym (mleko) Kompot – 200 ml | Eskalopki drobiowe (mleko, mąka) – 110 g Ziemniaki – 90 g Tarta marchewka z jabłkiem – 40 g Kompot wieloowocowy – 200 ml | Kluski leniwe (100 g) z fruzeliną owocową (50 g) (pszenica, jaja, mleko) Kompot – 200 ml | Pulpeciki wieprzowe z marchewką (110 g) w sosie pomidorowym 50g) (jaja, mleko) Kluski śląskie (jaja) – 40 g Ogórek kiszony -40g Kompot wieloowocowy – 200 ml | Pierogi z farszem ruskim (mąka-gluten,) – 150g kompot mix owoców -200ml |
PODWIECZOREK | Budyń czekoladowy (mleko) – 60 g Herbatniki (pszenica, mleko) – 20 g | Kanapka (mąka – gluten) – 30g Szynka wieprzowa -18g Pomidor – 8g Masło – 5g | Jabłka pieczone nadziewane dżemem – 90g | Panna cotta truskawkowa (mleko) – 60 g | Sałatka owocowa – 100ml Pałeczki kukurydziane -10g |
18.09 – 22.09.2023
18.09 – 22.09.23 | |||||
PONIEDZIAŁEK | WTOREK | ŚRODA | CZWARTEK | PIĄTEK | |
ŚNIADANIE | Weka pszenna (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Pasztet z indyka (jaja, seler) – 15 g Szynka wieprzowa – 15g Ogórek kiszony- 10 g Herbata z sokiem z cytryny – 180 ml | Zupa mleczna z ryżem (180 ml) (mleko) Chałka – 20g Twarożek waniliowy – 15 g Napar herbaty czarnej z pomarańczą – 180 ml | Pieczywo mieszana (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Ricotta ze szczypiorkiem (mleko) – 15 g Ser żółty – 50 g Pomidor – 10 g Herbata owocowa- 180 ml | Pieczywo mieszane (pszenica, żyto) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Wędlina drobiowa – 15 g Serek topiony – 10g Ogórek świeży – 5 g Delikatny napar herbaty miętowej z sokiem malinowym – 180 ml | Weka pszenna (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Ser żółty (mleko) – 20 g Kanapka z jajkiem gotowanym i – 15 g Ogórek świeży – 10 g Papryka do chrupania – 15g Napar rumiankowy z sokiem z cytryny – 180 ml |
PRZEKĄSKA | JABŁKO – 80g | POMARAŃCZ – 80g | BANAN – 80g | MARCHEWKA SUROWA – 80g | MANDARYNKA – 80g |
ZUPA | Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami i natką pietruszki – 250ml | Zupa pomidorowa z zacierką (pszenica, jajka, mleko seler) – 250ml | Jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki (seler) – 250ml | Krem z kalafiora zabielany jogurtem naturalnym z grzankami (pszenica, mleko, seler) – 250 ml | Zupa brokułowa z makaronem, (mąka, seler) – 250 ml |
II DANIE | Makaron (80 g) z sosem bolońskim i parmezanem (100 g) (pszenica, jaja, mleko, seler) – 160g Kompot – 200 ml | Paluszki drobiowe w panierce , (pszenica, jaja) – 110 g Ziemniaki – 90 g Mizeria (śmietana – mleko) – 40 g Kompot wieloowocowy – 200 ml | Naleśniki z serem białym, jogurtem naturalnym i polewą malinową – 200g (mąka pszenna – gluten, jajka, mleko 1,5%, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, maliny,) Kompot – 200 ml | Pieczeń rzymska (110 g) z sosem pomidorowym 50g) (jaja, mleko) Kasza (gluten) – 40 g Surówka białej kapusty -40g Kompot wieloowocowy – 200 ml | Pierogi z truskawkami (mąka-gluten,) – 150g kompot mix owoców -200ml |
PODWIECZOREK | Kisiel wiśniowy – 60g Biszkopty (pszenica, mleko) – 20 g | Kanapka (mąka – gluten) – 30g Szynka wieprzowa -18g Pomidor – 8g Masło – 5g | Nektarynka – 30g ciasto ucierane – 60g | Szarlotka – 60g | Jogurcik owocowy – 100ml Pałeczki kukurydziane -10g |