Jadłospis dla przedszkola
22.05 – 26.05.2023
22.05 – 26.05 | |||||
PONIEDZIAŁEK | WTOREK | ŚRODA | CZWARTEK | PIĄTEK | |
ŚNIADANIE | Weka (mąka gluten) – 30g, graham – 10g, Masło – 5g, Ser żółty (mleko- ser) – 15g szynka – 15g sałata, pomidor – 8g herbata owocowa – 180ml | Chleb pszenny (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i serem twarogowym (mleko) – 15g Szynka wieprzowa – 20 g Pomidor – 10 g Herbata z sokiem z cytryny – 180 ml | Płatki kukurydziane (30 g) z mlekiem (180 ml) (pszenica, owies, mleko) Weka (zboże – gluten) – 20g Masło – 3g, Twarożek na słodko (ser – mleko) -15g Delikatny napar z melisy z sokiem malinowym – 180 ml | Chleb wieloziarnisty (pszenica, owies, żyto) – 40 g Masło (mleko) – 5 g serek naturalny (mleko) – 15g Szynka wieprzowa – 20 g Rzodkiewka – 10 g Herbata owocowa- 180 ml | Chleb żytni (żyto) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Ser żółty (mleko) – 20 g Pasta serowo – rybna (twaróg – mleko, ryba) – 20 g Delikatny napar z zielonej herbaty – 180 ml |
PRZEKĄSKA | Jabłko – 80g | Pomarańcz | Banan | Surowa marchewka | Mandarynka |
ZUPA | Zupa ogórkowa z ryżem – 250ml | Zupa wielowarzywna z ziemniakami zabielana jogurcikiem naturalnym( mleko, seler) – 250 ml | Zupa porowa z makaronem (pszenica, jaja, mleko, seler) – 250 m | Żurek z ziemniakami (mąka – gluten) – 250ml | Barszcz czerwony zabielany jogurtem (mleko – 250mln) |
II DANIE | Potrawka drobiowa z warzywami – 110g z kaszą -60g Surówka marchewka z jabłkiem – 40g Kompot – 200 m | Filecik drobiowy soute w sosie słodko-kwaśnym – 110 g Ziemniaki – 90 g Surówka z białej kapusty – 40 g Kompot wieloowocowy – 200 ml | Sznycelek wieprzowy (100 g) (jaja, bułka – gluten) Ziemniaki bite – 60 g Surówka wielowarzywna -40g Kompot wieloowocowy – 200 ml | Serowe placuszki waniliowe z posypką (mleko – ser, mleko – jogurcik) – 160g Kompot wieloowocowy – 200 ml | Pierogi z truskawkami (mąka-gluten,) – 150g kompot mix owoców -200ml |
PODWIECZOREK | Budyń czekoladowy (mleko) – 60 g Herbatniki (pszenica, mleko) – 20 g | Banan -120g Pieczywo chrupkie – 15g | Wieloziarnisty chlebek (pszenica, jaja) – 20 g Masło (mleko)- 4 g Pasztet z indyka (seler)- 24 g Pomidor | Ciasto tarte owocowe – 100g | Czekoladowe muffinki buraczano – szpinakowe (pszenica, jaja, mleko) – 60 g |
29.05 – 02.06.2023
29.05 – 02.06 | |||||
PONIEDZIAŁEK | WTOREK | ŚRODA | CZWARTEK | PIĄTEK | |
ŚNIADANIE | Weka (mąka gluten) – 30g, graham – 10g, Masło – 5g, Ser żółty (mleko) – 15g szynka wieprzowa – 15g sałata, pomidor – 8g herbata owocowa – 180ml | Kasza manna (30 g) na mleku (180 ml) (pszenica, owies, mleko) Weka (zboże – gluten) – 20g Masło – 3g, Powidła -15g | Pieczywo mieszane (mąka – gluten) – 40g Masło (mleko )– 5g, Pomidor – 8g Serek ze szczypiorkiem (mleko) – 15 g Szynka konserwowa 15g, Sałata masłowa Napar z melisy z sokiem malinowym – 180ml | Pieczywo mieszane (pszenica, żyto) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Wędlina drobiowa z – 15 g Pasztet z indyka – 15g Ogórek świeży – 5 g Delikatny napar herbaty miętowej z sokiem malinowym – 180m | Weka (mąka gluten) – 30g, graham – 10g, Masło – 5g, Ser żółty (mleko)– 15g , Łosoś norweski plastry (ryby) – 10g Ogórek – 5g, Napar z zielonej herbaty – 180ml |
PRZEKĄSKA | Surowa marchewka – 80g | Mandarynka – 80g | Jabłko – 80g | Pomarańcza – 80g | Banan – 80g |
ZUPA | Zupa ziemniaczana (seler) – 250ml | Krem z marchewki zabielany jogurtem z grzankami i natką pietruszki (mąka – gluten, mleko – jogurt) – 250ml | Zupa rosół z natką pietruszki i makaronem (zboże – gluten, seler) – 250ml | Zupa meksykańska z makaronem – 250 ml | Zupa koperkowa z tartym ciastem i natką pietruszki – 250ml |
II DANIE | Kurczak w sosie słodko-kwaśnym – 140g Ryż – 60g kompot – 200ml | Filecik panierowany (pszenica – gluten, jajko) – 100g, ziemniaki – 90g surówka z czerwonej gotowanej kapusty – 60 g | Kluski na parze z nadzieniem – 140g i musem jogurtowym – 40g, kompot – 200ml | Łazanki z kapusta i mięsem – 180g kompot mix owoców – 200ml | Paluszki rybne z fileta panierowane – 100 g Ziemniaki – 90 g Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką– 40 g |
PODWIECZOREK | Galaretka owocowa z kawałkami ananasa – 100g | Kakaowe ciasto marchewkowe z mielonymi pestkami dyni i słonecznika (pszenica, jaja, mleko) – 60 g | Banan – 120g pieczywo chrupkie – 15g | Budyń waniliowy z brzoskwinią (mleko)– 100g | Jogurcik owocowy (mleko) – 100ml Pałki kukurydziane 15g |