JADŁOSPIS WAŻNY OD 16.05.22 DO 20.05.22
16.05 – 20.05 | |||||
PONIEDZIAŁEK | WTOREK | ŚRODA | CZWARTEK | PIĄTEK | |
ŚNIADANIE | Weka pszenna (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Pasztet z indyka (jaja, seler) – 15 g Szynka wieprzowa – 15g Ogórek kiszony- 10 g Herbata z sokiem z cytryny – 180 ml | Płatki kukurydziane z suszonymi owocami (30 g) z mlekiem (180 ml) (mleko) Pieczywo mieszane – 20g Ser żółty – 10g Pomidor – 5g Napar herbaty czarnej z pomarańczą – 180 m | Chleb pszenna (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Paróweczka na ciepło – 34 g Sos paprykowo – pomidorowy – 10 g Pomidor – 10 g Herbata owocowa- 180 ml | Pieczywo mieszane (pszenica, żyto) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Wędlina drobiowa z bobrownika – 15 g Ricotta ze szczypiorkiem (mleko) – 15 g Ogórek świeży – 5 g Delikatny napar herbaty miętowej z sokiem malinowym – 180 m | Weka pszenna (pszenica) – 40 g Masło (mleko) – 5 g Ser żółty (mleko) – 20 g Pasta z pieczonego łososia z koperkiem (ryba) – 15 g Ogórek świeży – 10 g Napar rumiankowy z sokiem z cytryny – 180 ml |
ZUPA | Zupa ziemniaczana z warzywami, (seler) – 250 m | Tradycyjna zupa pomidorowa z zacierką (pszenica, jaja, mleko, seler) – 250 m | Krem fasolowo -kalafiorowy zabielany jogurtem naturalnym z grzankami (pszenica, mleko, seler) – 250 ml | Zupa brokułowa z małą muszelką, (maka, seler) – 250 m | Zupa z jarzynowa neapolitańska z ziemniakami, serem (ser z mleka, seler) – 250 ml |
II DANIE | Makaron pełnoziarnisty (80 g) z sosem bolońskim i parmezanem (100 g) (pszenica, jaja, mleko, seler) – 160g Kompot – 200 m | Nuggetsy drobiowe w panierce kukurydzianej, pieczone (pszenica, jaja) – 110 g Ziemniaki – 90 g Tarta marchewka z jabłkiem – 40 g Kompot wieloowocowy – 200 ml | Kluski leniwe (100 g) z fruzeliną owocową (50 g) (pszenica, jaja, mleko) Kompot – 200 m | Pulpeciki wieprzowe z marchewką (110 g) w sosie pomidorowym 50g) (jaja, mleko) Kluski śląskie (jaja) – 40 g Surówka szwedzka z kiszonych ogórków z papryką, -40g Kompot wieloowocowy – 200 ml | Pierogi z serem na słodko (mąka-gluten,) – 150g z jogurcikiem naturalnym (mleko) – 20g kompot mix owoców -200ml |
PODWIECZOREK | Budyń czekoladowy z owocami (mleko) – 60 g Herbatniki (pszenica, mleko) – 20 g | Kakaowe ciasto marchewkowe z mielonymi pestkami dyni i słonecznika (pszenica, jaja, mleko) – 60 g | Sałatka owocowa – 90g Herbatniki (pszenica, mleko) – 20 g | Jogurcik naturalny – 100ml Pałeczki kukurydziane -10g | Panna cotta truskawkowa (mleko) – 60 g |
Składniki
Poniedziałek 16.05.2022 | Posiłki | Składniki |
Śniadanie Energia (kcal): 220 Białko (g): 11 Tłuszcz (g): 10 Węglowodany (g): 21 | Weka pszenna (pszenica) – 40 g | |
Masło (mleko) – 5 g | 82% tł , śmietanka pasteryzowana z mleka | |
Pasztet z drobiowy (jaja, seler) – 15g | ||
Szynka wieprzowa – 15g | szynka wieprzowa, sól, białko zwierzęce wieprzowe, błonnik pszenny, ocet, przeciwutleniacz (askorbinian sodu), mieszanka przypraw (pieprz, czosnek), substancja konserwująca (azotyn sodu | |
Ogórek – 10 g | ||
Herbata z sokiem z cytryny – 180 ml | ||
Zupa Energia (kcal): 108 Białko (g): 7 Tłuszcz (g): 5 Węglowodany (g): 12 | Zupa ziemniaczana z warzywami, (seler) – 250 m | Wywar warzywny (marchew (45 g), pietruszka (25 g), seler (15 g), por (10 g), cebula (5 g), czosnek (0,1g), olej (2 g), woda (300 ml); przyprawy: liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, lubczyk suszony, tymianek) – 150 ml Marchew, seler, pietruszka – 30 g Ziemniaki – 50 g Mięso z indyka – 40 g Przyprawy – sól sodowo – potasowa, pieprz czarny – 2 g |
II danie Energia (kcal): 300 Białko (g): 26 Tłuszcz (g): 6 Węglowodany (g): 21 | Makaron pełnoziarnisty (80 g) z sosem bolońskim i parmezanem (100 g) (pszenica, jaja, mleko, seler) – 160g Kompot – 200 m | Makaron pełnoziarnisty (80 g) z sosem bolońskim (100 g) (makaron spaghetti, ugotowany (semolina z pełnoziarnistej pszenicy durum, woda), mięso wołowo – drobiowe, pomidor, przecier pomidorowy, marchew, seler, papryka, olej rzepakowy, śmietana 12 % Krasnystaw (śmietana (z mleka), kultury bakterii), ser parmezan (mleko, żywe kultury bakterii, sól, podpuszczka, substancja konserwująca (lizozym (z jaj)) |
Podwieczorek Energia (kcal): 150 Białko (g): 3 Tłuszcz (g): 10 Węglowodany (g): 17 | Budyń czekoladowy z jagodami (mleko) – 60 g | Budyń czekoladowy z jagodami (mleko, kakao, mąka ziemniaczana, daktyle, owoce jagodowe (owoce w zmiennych proporcjach: czarna porzeczka, czerwona porzeczka, jeżyna, malina, jagoda leśna)) – 60 g Herbatniki (mąka pszenna, masło ekstra 82 % tł. (śmietanka pasteryzowana (z mleka)), skrobia kukurydziana, sól)) – 20g |
Herbatniki (pszenica, mleko) – 20 g | Herbatniki (mąka pszenna, masło ekstra 82 % tł. (śmietanka pasteryzowana (z mleka)), skrobia kukurydziana, sól) – 20 g |
Wtorek 17.05.2022 | Posiłki | Składniki |
Śniadanie Energia (kcal): 220 Białko (g): 11 Tłuszcz (g): 10 Węglowodany (g): 21 | Płatki kukurydziane z suszonymi owocami (30 g) z mlekiem (180 ml) (mleko) | Płatki kukurydziane z suszonymi owocami (30 g) z mlekiem (180 ml) (Płatki kukurydziane „CORN FLAKES” (grys kukurydziany (98,6%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy)), banan suszony niesiarkowany, jabłko suszone niesiarkowane, mleko) |
Pieczywo mieszane – 20g | ||
Masło (mleko) – 5g | 82% tł , śmietanka pasteryzowana z mleka | |
Ser żółty – 10g | Ser żółty (mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna) – 10 g | |
Pomidor – 5g | ||
Napar herbaty czarnej z pomarańczą – 180 m | ||
Zupa Energia (kcal): 108 Białko (g): 7 Tłuszcz (g): 5 Węglowodany (g): 12 | Tradycyjna zupa pomidorowa z zacierką (pszenica, jaja, mleko, seler) – 250 m | Wywar warzywny (marchew (45 g), pietruszka (25 g), seler (15 g), por (10 g), cebula (5 g), czosnek (0,1g), olej (2 g), woda (300 ml); przyprawy: liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, lubczyk suszony, tymianek) – 150 ml Pomidory – 60 g Przecier pomidorowy 30% – 30 ml Mięso z indyka – 40 g Zacierka (jajko, mąka pszenna, sól) – 20 g Przyprawy – sól sodowo – potasowa, pieprz czarny, bazylia suszona, oregano, zioła prowansalskie – 2 g |
II danie Energia (kcal): 300 Białko (g): 26 Tłuszcz (g): 6 Węglowodany (g): 21 | Nugetsy drobiowe w panierce kukurydzianej, pieczone (pszenica, jaja) – 110 g Ziemniaki – 90 g | Nuggetsy drobiowe w panierce kukurydzianej, pieczone (kurczak filet, jajko, mąka pszenna, płatki kukurydziane „CORN FLAKES” (grys kukurydziany (98,6%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy), sól sodowo – potasowa, pieprz) – 110 g |
Tarta marchewka z jabłkiem – 40 g | Tarta marchewka z jabłkiem (marchewka, jabłko, olej rzepakowy, mąka ziemniaczana, sól) – 40 g | |
Kompot wieloowocowy – 200 ml | ||
Podwieczorek Energia (kcal): 150 Białko (g): 3 Tłuszcz (g): 10 Węglowodany (g): 17 | Kakaowe ciasto marchewkowe z mielonymi pestkami dyni i słonecznika (pszenica, jaja, mleko) – 60 g | Kakaowe ciasto marchewkowe z mielonymi pestkami dyni i słonecznika (marchew, mąka pszenna, olej rzepakowy, mleko, jajko, ekstrakt z wanilii (ekstrakt z czystej wanilii Bourbon, cukier), mielone pestki dyni, mielone nasiona słonecznika, sól, cukier brązowy, cynamon, gałka muszkatołowa, przyprawa korzenna) – 60 g |
Środa 18.05.2022 | Posiłki | Składniki |
Śniadanie Energia (kcal): 220 Białko (g): 11 Tłuszcz (g): 10 Węglowodany (g): 21 | Chleb pszenna (pszenica) – 40 g | |
Masło (mleko) – 5 g | 82% tł , śmietanka pasteryzowana z mleka | |
Paróweczka na ciepło – 34 g | (Paróweczka wieprzowa (mięso wieprzowe, sól, białko wieprzowe, przyprawy, aromaty, glukoza, acerola w proszku, sok z buraka naciowego w proszku, sok cytrynowy w proszku, ekstrakt z kolendry, kultury starterowe, osłonka jadalna)) – 34 g | |
Sos paprykowo – pomidorowy – 10 g | Sos paprykowo – pomidorowy (papryka, pomidor, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, pomidory suszone, cukier, trzcinowy, ocet jabłkowy 6%, sól sodowo – potasowa, świeże zioła: oregano, bazylia) – 10 g | |
Pomidor – 10 g | ||
Herbata owocowa- 180 ml | Woda – 180 ml, Herbata owocowo – ziołowa (owoc dzikiej róży (28%), kwiat hibiskusa (25,2%), owoce: bzu czarnego, jarzębiny (8%), borówki czernicy (5%), aronii, maliny (4,5%), jabłko, aromaty naturalne, liść jeżyny (2%)) – 1 g | |
Zupa Energia (kcal): 108 Białko (g): 7 Tłuszcz (g): 5 Węglowodany (g): 12 | Krem fasolowo -kalafiorowy zabielany jogurtem naturalnym z grzankami (pszenica, mleko, seler) – 250 ml | Wywar warzywny (marchew (45 g), pietruszka (25 g), seler (15 g), por (10 g), cebula (5 g), czosnek (0,1g), olej (2 g), woda (300 ml); przyprawy: liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, lubczyk suszony, tymianek) – 150 ml Fasola cięta, kalafior, ziemniaki – 60 g Marchew, seler, pietruszka – 30 g Mięso z indyka – 40 g Jogurt naturalny (mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna) – 20 g Chleb pszenny – grzanki (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, cukier) – 30 g Koper – 5 g Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól sodowo – potasowa, pieprz czarny – 2 g |
II danie Energia (kcal): 300 Białko (g): 26 Tłuszcz (g): 6 Węglowodany (g): 21 | Kluski leniwe (100 g) z frużeliną owocową (50 g) (pszenica, jaja, mleko) | Kluski leniwe (100 g) z frużeliną owocową (50 g) (ser twarogowy półtłusty (mleko pasteryzowane częściowo odtłuszczone, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jajko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól; frużelina owocowa, wiśnia, tyruskawka, czarna porzeczka, (owoce, cukier trzcinowy, sok z cytryny, mąka ziemniaczana)) |
Kompot – 200 m | ||
Podwieczorek Energia (kcal): 150 Białko (g): 3 Tłuszcz (g): 10 Węglowodany (g): 17 | Sałatka owocowa– 80g | |
Herbatniki (pszenica, mleko) – 20 g | Herbatniki (mąka pszenna, masło ekstra 82 % tł. (śmietanka pasteryzowana (z mleka)), skrobia kukurydziana, sól) – 20 g |
Czwartek 19.05.2022 | Posiłki | Składniki |
Śniadanie Energia (kcal): 220 Białko (g): 11 Tłuszcz (g): 10 Węglowodany (g): 21 | Pieczywo mieszane (pszenica, żyto) – 40 g | |
Masło (mleko) – 5 g | 82% tł , śmietanka pasteryzowana z mleka | |
Wędlina drobiowa z bobrownika – 15 g | Szynka drobiowa (mięso z piersi kurczaka (105 g mięsa w 100g produktu) skrobia ziemniaczana, sól, ekstrakty warzyw i owoców, przyprawy) – 20 g | |
Ricotta ze szczypiorkiem (mleko) – 15 g | Ricotta ze szczypiorkiem (ser Ricotta (serwatka pasteryzowana (z mleka), regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, kwas mlekowy), szczypiorek, sól sodowo – potasowa) – 20 g | |
Ogórek świeży – 5 g | ||
Delikatny napar herbaty miętowej z sokiem malinowym – 180 m | Woda- 180 ml, Herbata z mięty (100% liści mięty pieprzowej) – 1 g, sok malinowy (maliny, cukier trzcinowy) – 1 ml | |
Zupa Energia (kcal): 108 Białko (g): 7 Tłuszcz (g): 5 Węglowodany (g): 12 | Zupa brokułowa z małą muszelką, (jęczmień, seler) – 250 m | Wywar warzywny (marchew (45 g), pietruszka (25 g), seler (15 g), por (10 g), cebula (5 g), czosnek (0,1g), olej (2 g), woda (300 ml); przyprawy: liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, lubczyk suszony, tymianek) – 150 ml Brokuł – 80 g Marchew, seler, pietruszka, ziemniaki – 50 g Makaron Lubella, ugotowany – 70 g Koper – 3 g Mięso z indyka – 40 g Przyprawy – sól sodowo – potasowa, pieprz czarny – 2 g |
II danie Energia (kcal): 300 Białko (g): 26 Tłuszcz (g): 6 Węglowodany (g): 21 | Pulpeciki wieprzowe z marchewką (110 g) w sosie pomidorowym 50g) (jaja, mleko) | Klopsiki wieprzowe z marchewką (110 g) w sosie pomidorowym (50 g) (pulpety: szynka wieprzowa, marchewka, jaja, sól sodowo- potasowa, pieprz, sos pomidorowy: pomidory, przecier pomidorowy 30%, cebula, czosnek, śmietana 12 % Krasnystaw (śmietana (z mleka), kultury bakterii), sól sodowo – potasowa, pieprz |
Kluski śląskie (jaja) – 40 g | Kluski śląskie (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko, przyprawy: sól sodowo -potasowa, pieprz) – 40 g | |
Surówka szwedzka z kiszonych ogórków z papryką, -40g | Surówka z kiszonych ogórków z marchewką, papryka, koperek (ogórek kiszony, marchew, papryka, cebula, koperek, cukier trzcinowy, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól sodowo – potasowa, pieprz) – 40 g | |
Kompot wieloowocowy – 200 ml | ||
Podwieczorek Energia (kcal): 150 Białko (g): 3 Tłuszcz (g): 10 Węglowodany (g): 17 | Jogurcik naturalny – 100ml | Jogurt naturalny (mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna) – 20 g |
Pałeczki kukurydziane -10g | Pałeczki kukurydziane (kaszka kukurydziana) – 20 g |
Piątek 20.05.2022 | Posiłki | Składniki |
Śniadanie Energia (kcal): 220 Białko (g): 11 Tłuszcz (g): 10 Węglowodany (g): 21 | Weka pszenna (pszenica) – 40 g | Weka pszenna (mąka pszenna, woda, drożdże, sól) – 40 g |
Ser żółty (mleko) – 20 g | Ser żółty (mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna) – 20 g | |
Masło (mleko) – 5 g | 82% tł , śmietanka pasteryzowana z mleka | |
Pasta z pieczonego łososia z koperkiem (ryba) – 15 g | Pasta z pieczonego łososia z koperkiem (łosoś pieczony, koncentrat pomidorowy, pieczona papryka, szczypiorek, sól sodowo – potasowa, pieprz) – 15 g | |
Ogórek świeży – 10 g | ||
Napar rumiankowy z sokiem z cytryny – 180 ml | Woda – 180 ml, Herbata rumiankowa (kwiat rumianku) – 1 g, Sok z cytryny (cytryna) – 1 m | |
Zupa Energia (kcal): 108 Białko (g): 7 Tłuszcz (g): 5 Węglowodany (g): 12 | Zupa z jarzynowa neapolitańska z ziemniakami, serem (ser z mleka, seler) – 250 ml | Wywar warzywny (marchew (45 g), pietruszka (25 g), seler (15 g), por (10 g), cebula (5 g), czosnek (0,1g), olej (2 g), woda (300 ml); przyprawy: liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, lubczyk suszony, tymianek) – 150 ml Mięsko z indyka – 40 g Kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, groszek zielony, kukurydza – 80 g, Ziemniaki – 50 g Przecier pomidorowy 30% – 15 g Przyprawy – sól sodowo – potasowa, pieprz czarny, zioła suszone – 2 g Ser żółty (mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna |
II danie Energia (kcal): 300 Białko (g): 26 Tłuszcz (g): 6 Węglowodany (g): 21 | Pierogi z serem na słodko (mąka-gluten,) – 150g z jogurcikiem naturalnym (mleko) – 20g | Ciasto na pierogi (mąka pszenna, woda, sól), jajko, masło ekstra 82 % tł. (śmietanka pasteryzowana (z mleka) – 160 g, jogurt naturalny (mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna), truskawki |
kompot mix owoców -200ml | ||
Podwieczorek Energia (kcal): 150 Białko (g): 3 Tłuszcz (g): 10 Węglowodany (g): 17 | Panna cotta truskawkowa (mleko) – 60 g | Panna cotta truskawkowa (jogurt naturalny Zott (mleko, białko mleka, żywe kultury bakterii mlekowych), żelatyna w proszku, cukier puder, truskawki – 60 g |