Skip to content

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Zagórzu

Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego

Przedszkole Samorządowe w Zagórzu

Jadłospis

JADŁOSPIS WAŻNY OD 16.05.22­­­­ DO 20.05.22

16.05 – 20.05
 PONIEDZIAŁEKWTOREKŚRODACZWARTEKPIĄTEK
ŚNIADANIEWeka pszenna (pszenica) – 40 g
Masło (mleko) – 5 g
Pasztet z indyka (jaja, seler) – 15 g
Szynka wieprzowa – 15g
Ogórek kiszony- 10 g
Herbata z sokiem z cytryny – 180 ml
Płatki kukurydziane z suszonymi
owocami (30 g) z mlekiem (180 ml) (mleko)
Pieczywo mieszane – 20g Ser żółty – 10g Pomidor – 5g
Napar herbaty czarnej z pomarańczą – 180 m
Chleb pszenna (pszenica) – 40 g
Masło (mleko) – 5 g
Paróweczka na ciepło – 34 g
Sos paprykowo – pomidorowy – 10 g
Pomidor – 10 g
Herbata owocowa- 180 ml
Pieczywo mieszane (pszenica, żyto) – 40 g
Masło (mleko) – 5 g
Wędlina drobiowa z bobrownika – 15 g
Ricotta ze szczypiorkiem (mleko) – 15 g
Ogórek świeży – 5 g
Delikatny napar herbaty miętowej z
sokiem malinowym – 180 m
Weka pszenna (pszenica) – 40 g
Masło (mleko) – 5 g
Ser żółty (mleko) – 20 g
Pasta z pieczonego łososia z
koperkiem (ryba) – 15 g
Ogórek świeży – 10 g
Napar rumiankowy z
sokiem z cytryny – 180 ml
ZUPAZupa ziemniaczana z warzywami, (seler)
– 250 m
Tradycyjna zupa pomidorowa z zacierką (pszenica, jaja, mleko, seler) – 250 mKrem fasolowo -kalafiorowy zabielany jogurtem naturalnym z grzankami (pszenica, mleko, seler) – 250 mlZupa brokułowa z małą muszelką, (maka, seler) – 250 mZupa z jarzynowa neapolitańska z ziemniakami, serem (ser z mleka, seler) – 250 ml
II DANIEMakaron pełnoziarnisty (80 g) z sosem bolońskim i parmezanem (100 g) (pszenica, jaja, mleko, seler) – 160g
Kompot  – 200 m
Nuggetsy drobiowe w panierce
kukurydzianej, pieczone (pszenica, jaja) – 110 g
Ziemniaki – 90 g
Tarta marchewka z jabłkiem – 40 g
Kompot wieloowocowy – 200 ml
Kluski leniwe  (100 g) z fruzeliną owocową (50 g) (pszenica, jaja, mleko)
Kompot  – 200 m
Pulpeciki wieprzowe z marchewką (110 g) w sosie pomidorowym 50g)
(jaja, mleko)
Kluski śląskie (jaja) – 40 g
Surówka szwedzka z kiszonych ogórków z papryką, -40g
Kompot wieloowocowy – 200 ml
Pierogi z serem na słodko (mąka-gluten,) – 150g z jogurcikiem naturalnym (mleko) – 20g kompot mix owoców -200ml
PODWIECZOREKBudyń czekoladowy z owocami (mleko) – 60 g
Herbatniki (pszenica, mleko) – 20 g
Kakaowe ciasto marchewkowe z
mielonymi pestkami dyni i słonecznika (pszenica, jaja, mleko) – 60 g
Sałatka owocowa – 90g Herbatniki (pszenica, mleko) – 20 gJogurcik naturalny – 100ml Pałeczki kukurydziane -10gPanna cotta truskawkowa (mleko) – 60 g

Składniki

Poniedziałek 16.05.2022PosiłkiSkładniki  
Śniadanie Energia (kcal): 220
Białko (g): 11
Tłuszcz (g): 10
Węglowodany (g): 21
Weka pszenna (pszenica) – 40 g 
Masło (mleko) – 5 g82% tł , śmietanka pasteryzowana z mleka
Pasztet z drobiowy (jaja, seler) – 15g 
Szynka wieprzowa – 15gszynka wieprzowa, sól, białko zwierzęce wieprzowe, błonnik pszenny, ocet, przeciwutleniacz (askorbinian sodu), mieszanka przypraw (pieprz, czosnek), substancja konserwująca (azotyn sodu
Ogórek – 10 g 
Herbata z sokiem z cytryny – 180 ml 
Zupa Energia (kcal): 108
Białko (g): 7
Tłuszcz (g): 5
Węglowodany (g): 12
Zupa ziemniaczana z warzywami, (seler)
– 250 m
Wywar warzywny (marchew (45 g), pietruszka (25 g), seler (15 g), por
(10 g), cebula (5 g), czosnek (0,1g), olej (2 g), woda (300 ml); przyprawy: liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, lubczyk suszony, tymianek) – 150 ml
Marchew, seler, pietruszka – 30 g
Ziemniaki – 50 g
Mięso z indyka – 40 g
Przyprawy – sól sodowo – potasowa, pieprz czarny – 2 g
II danie Energia (kcal): 300
Białko (g): 26
Tłuszcz (g): 6
Węglowodany (g): 21
Makaron pełnoziarnisty (80 g) z sosem bolońskim i parmezanem (100 g) (pszenica, jaja, mleko, seler) – 160g
Kompot  – 200 m
Makaron pełnoziarnisty (80 g) z sosem bolońskim (100 g)
(makaron spaghetti, ugotowany (semolina z pełnoziarnistej
pszenicy durum, woda), mięso wołowo – drobiowe, pomidor, przecier pomidorowy, marchew, seler, papryka, olej rzepakowy, śmietana 12 % Krasnystaw (śmietana (z mleka), kultury bakterii), ser parmezan (mleko, żywe kultury
bakterii, sól, podpuszczka, substancja konserwująca (lizozym
(z jaj))
Podwieczorek Energia (kcal): 150
Białko (g): 3
Tłuszcz (g): 10
Węglowodany (g): 17
Budyń czekoladowy z jagodami (mleko) – 60 g

Budyń czekoladowy z jagodami (mleko, kakao, mąka
ziemniaczana, daktyle, owoce jagodowe (owoce w zmiennych proporcjach: czarna porzeczka, czerwona porzeczka, jeżyna, malina, jagoda leśna)) – 60 g
Herbatniki (mąka pszenna, masło ekstra 82 % tł. (śmietanka
pasteryzowana (z mleka)), skrobia kukurydziana, sól)) – 20g
Herbatniki (pszenica, mleko) – 20 gHerbatniki (mąka pszenna, masło ekstra 82 % tł. (śmietanka
pasteryzowana (z mleka)), skrobia kukurydziana, sól) – 20 g
Wtorek 17.05.2022PosiłkiSkładniki
Śniadanie Energia (kcal): 220
Białko (g): 11
Tłuszcz (g): 10
Węglowodany (g): 21
Płatki kukurydziane z suszonymi
owocami (30 g) z mlekiem (180 ml) (mleko)

Płatki kukurydziane z suszonymi owocami (30 g) z mlekiem (180 ml) (Płatki kukurydziane „CORN FLAKES” (grys kukurydziany (98,6%), cukier, sól, glukoza, cukier
brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru
trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu),
substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas
pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas
foliowy)), banan suszony niesiarkowany, jabłko suszone niesiarkowane, mleko)
Pieczywo mieszane – 20g 
Masło (mleko) – 5g82% tł , śmietanka pasteryzowana z mleka
Ser żółty – 10gSer żółty (mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna) – 10 g
Pomidor – 5g 
Napar herbaty czarnej z pomarańczą – 180 m 
Zupa Energia (kcal): 108
Białko (g): 7
Tłuszcz (g): 5
Węglowodany (g): 12
Tradycyjna zupa pomidorowa z zacierką (pszenica, jaja, mleko, seler) – 250 mWywar warzywny (marchew (45 g), pietruszka (25 g), seler (15 g), por (10 g), cebula (5 g), czosnek (0,1g), olej (2 g), woda (300 ml); przyprawy: liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, lubczyk suszony, tymianek) – 150 ml
Pomidory – 60 g
Przecier pomidorowy 30% – 30 ml
Mięso z indyka – 40 g
Zacierka (jajko, mąka pszenna, sól) – 20 g
Przyprawy – sól sodowo – potasowa, pieprz czarny, bazylia suszona, oregano, zioła prowansalskie – 2 g
II danie Energia (kcal): 300
Białko (g): 26
Tłuszcz (g): 6
Węglowodany (g): 21
Nugetsy drobiowe w panierce
kukurydzianej, pieczone (pszenica, jaja) – 110 g
Ziemniaki – 90 g
Nuggetsy drobiowe w panierce kukurydzianej, pieczone (kurczak filet, jajko, mąka pszenna, płatki kukurydziane „CORN FLAKES” (grys kukurydziany (98,6%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu),
substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas
pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy), sól sodowo – potasowa, pieprz) – 110 g
Tarta marchewka z jabłkiem – 40 gTarta marchewka z jabłkiem (marchewka, jabłko, olej
rzepakowy, mąka ziemniaczana, sól) – 40 g
Kompot wieloowocowy – 200 ml 
Podwieczorek Energia (kcal): 150
Białko (g): 3
Tłuszcz (g): 10
Węglowodany (g): 17
Kakaowe ciasto marchewkowe z
mielonymi pestkami dyni i słonecznika (pszenica, jaja, mleko) – 60 g
Kakaowe ciasto marchewkowe z mielonymi pestkami dyni i słonecznika (marchew, mąka pszenna, olej rzepakowy, mleko, jajko, ekstrakt z wanilii (ekstrakt z czystej wanilii Bourbon, cukier), mielone pestki dyni, mielone nasiona słonecznika, sól, cukier brązowy, cynamon, gałka muszkatołowa, przyprawa korzenna) – 60 g
Środa 18.05.2022PosiłkiSkładniki
Śniadanie Energia (kcal): 220
Białko (g): 11
Tłuszcz (g): 10
Węglowodany (g): 21
Chleb pszenna (pszenica) – 40 g 
Masło (mleko) – 5 g82% tł , śmietanka pasteryzowana z mleka
Paróweczka na ciepło – 34 g

(Paróweczka wieprzowa (mięso wieprzowe, sól, białko wieprzowe, przyprawy, aromaty, glukoza, acerola w proszku, sok z buraka naciowego w proszku, sok cytrynowy w proszku, ekstrakt z kolendry, kultury starterowe, osłonka jadalna)) – 34 g
Sos paprykowo – pomidorowy – 10 gSos paprykowo – pomidorowy (papryka, pomidor, cebula,
koncentrat pomidorowy 30%, pomidory suszone, cukier,
trzcinowy, ocet jabłkowy 6%, sól sodowo – potasowa, świeże
zioła: oregano, bazylia) – 10 g
Pomidor – 10 g 
Herbata owocowa- 180 mlWoda – 180 ml, Herbata owocowo – ziołowa (owoc dzikiej
róży (28%), kwiat hibiskusa (25,2%), owoce: bzu czarnego,
jarzębiny (8%), borówki czernicy (5%), aronii, maliny (4,5%),
jabłko, aromaty naturalne, liść jeżyny (2%)) – 1 g
Zupa Energia (kcal): 108
Białko (g): 7
Tłuszcz (g): 5
Węglowodany (g): 12
Krem fasolowo -kalafiorowy zabielany jogurtem naturalnym z grzankami (pszenica, mleko, seler) – 250 mlWywar warzywny (marchew (45 g), pietruszka (25 g), seler (15 g), por (10 g), cebula (5 g), czosnek (0,1g), olej (2 g), woda (300 ml); przyprawy: liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, lubczyk suszony, tymianek) – 150 ml
Fasola cięta, kalafior, ziemniaki – 60 g
Marchew, seler, pietruszka – 30 g
Mięso z indyka – 40 g
Jogurt naturalny (mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej,
podpuszczka mikrobiologiczna) – 20 g
Chleb pszenny – grzanki (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, cukier) – 30 g
Koper – 5 g
Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól sodowo – potasowa, pieprz czarny – 2 g
II danie Energia (kcal): 300
Białko (g): 26
Tłuszcz (g): 6
Węglowodany (g): 21
Kluski leniwe (100 g) z frużeliną
owocową (50 g) (pszenica, jaja, mleko)

Kluski leniwe (100 g) z frużeliną owocową (50 g) (ser
twarogowy półtłusty (mleko pasteryzowane częściowo
odtłuszczone, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jajko,
mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól; frużelina owocowa, wiśnia, tyruskawka, czarna porzeczka, (owoce, cukier trzcinowy, sok z cytryny, mąka ziemniaczana))
Kompot  – 200 m 
Podwieczorek Energia (kcal): 150
Białko (g): 3
Tłuszcz (g): 10
Węglowodany (g): 17
Sałatka owocowa– 80g 
Herbatniki (pszenica, mleko) – 20 gHerbatniki (mąka pszenna, masło ekstra 82 % tł. (śmietanka pasteryzowana (z mleka)), skrobia kukurydziana, sól) – 20 g
Czwartek 19.05.2022PosiłkiSkładniki
Śniadanie Energia (kcal): 220
Białko (g): 11
Tłuszcz (g): 10
Węglowodany (g): 21  
Pieczywo mieszane (pszenica, żyto) – 40 g 
Masło (mleko) – 5 g82% tł , śmietanka pasteryzowana z mleka
Wędlina drobiowa z bobrownika – 15 gSzynka drobiowa (mięso z piersi kurczaka (105 g mięsa w 100g produktu) skrobia ziemniaczana, sól, ekstrakty warzyw i owoców, przyprawy) – 20 g
Ricotta ze szczypiorkiem (mleko) – 15 gRicotta ze szczypiorkiem (ser Ricotta (serwatka pasteryzowana (z mleka), regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, kwas mlekowy), szczypiorek, sól sodowo – potasowa) – 20 g
Ogórek świeży – 5 g 
Delikatny napar herbaty miętowej z
sokiem malinowym – 180 m
Woda- 180 ml, Herbata z mięty (100% liści mięty pieprzowej) – 1 g, sok malinowy (maliny, cukier trzcinowy) – 1 ml
Zupa Energia (kcal): 108
Białko (g): 7
Tłuszcz (g): 5
Węglowodany (g): 12
Zupa brokułowa z małą muszelką, (jęczmień, seler) – 250 mWywar warzywny (marchew (45 g), pietruszka (25 g), seler (15 g), por (10 g), cebula (5 g), czosnek (0,1g), olej (2 g), woda (300 ml); przyprawy: liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, lubczyk suszony, tymianek) – 150 ml
Brokuł – 80 g
Marchew, seler, pietruszka, ziemniaki – 50 g
Makaron Lubella, ugotowany – 70 g
Koper – 3 g
Mięso z indyka – 40 g
Przyprawy – sól sodowo – potasowa, pieprz czarny – 2 g
II danie Energia (kcal): 300
Białko (g): 26
Tłuszcz (g): 6
Węglowodany (g): 21
Pulpeciki wieprzowe z marchewką (110 g) w sosie pomidorowym 50g) (jaja, mleko)Klopsiki wieprzowe z marchewką (110 g) w sosie pomidorowym (50 g) (pulpety: szynka wieprzowa, marchewka, jaja, sól sodowo- potasowa, pieprz, sos pomidorowy: pomidory, przecier pomidorowy 30%, cebula, czosnek, śmietana 12 % Krasnystaw (śmietana (z mleka), kultury bakterii), sól sodowo – potasowa, pieprz
Kluski śląskie (jaja) – 40 gKluski śląskie (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko,
przyprawy: sól sodowo -potasowa, pieprz) – 40 g
Surówka szwedzka z kiszonych ogórków z papryką, -40gSurówka z kiszonych ogórków z marchewką, papryka,
koperek (ogórek kiszony, marchew, papryka, cebula, koperek, cukier trzcinowy, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól sodowo – potasowa, pieprz) – 40 g
Kompot wieloowocowy – 200 ml 
Podwieczorek Energia (kcal): 150
Białko (g): 3
Tłuszcz (g): 10
Węglowodany (g): 17
Jogurcik naturalny – 100ml  Jogurt naturalny (mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna) – 20 g
Pałeczki kukurydziane -10gPałeczki kukurydziane (kaszka kukurydziana) – 20 g
Piątek 20.05.2022PosiłkiSkładniki
Śniadanie Energia (kcal): 220
Białko (g): 11
Tłuszcz (g): 10
Węglowodany (g): 21
Weka pszenna (pszenica) – 40 gWeka pszenna (mąka pszenna, woda, drożdże, sól) – 40 g
Ser żółty (mleko) – 20 gSer żółty (mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna) – 20 g                    
Masło (mleko) – 5 g82% tł , śmietanka pasteryzowana z mleka
Pasta z pieczonego łososia z
koperkiem (ryba) – 15 g
Pasta z pieczonego łososia z koperkiem (łosoś pieczony, koncentrat pomidorowy, pieczona papryka, szczypiorek, sól
sodowo – potasowa, pieprz) – 15 g
Ogórek świeży – 10 g 
Napar rumiankowy z
sokiem z cytryny – 180 ml
Woda – 180 ml, Herbata rumiankowa (kwiat rumianku) – 1 g,
Sok z cytryny (cytryna) – 1 m
Zupa Energia (kcal): 108
Białko (g): 7
Tłuszcz (g): 5
Węglowodany (g): 12
Zupa z jarzynowa neapolitańska z ziemniakami, serem (ser z mleka, seler) – 250 mlWywar warzywny (marchew (45 g), pietruszka (25 g), seler (15 g), por (10 g), cebula (5 g), czosnek (0,1g), olej (2 g), woda (300 ml); przyprawy: liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, lubczyk suszony, tymianek) – 150 ml
Mięsko z indyka – 40 g
Kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, groszek zielony, kukurydza – 80 g, Ziemniaki – 50 g
Przecier pomidorowy 30% – 15 g
Przyprawy – sól sodowo – potasowa, pieprz czarny, zioła suszone – 2 g Ser żółty (mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna
II danie Energia (kcal): 300
Białko (g): 26
Tłuszcz (g): 6
Węglowodany (g): 21
Pierogi z serem na słodko (mąka-gluten,) – 150g z jogurcikiem naturalnym (mleko) – 20g  Ciasto na pierogi (mąka pszenna, woda, sól),  jajko, masło ekstra 82 % tł. (śmietanka pasteryzowana (z mleka) – 160 g, jogurt naturalny (mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna), truskawki
kompot mix owoców -200ml 
Podwieczorek Energia (kcal): 150
Białko (g): 3
Tłuszcz (g): 10
Węglowodany (g): 17
Panna cotta truskawkowa (mleko) – 60 g

Panna cotta truskawkowa (jogurt naturalny Zott (mleko, białko mleka, żywe kultury bakterii mlekowych), żelatyna w proszku, cukier puder, truskawki  – 60 g
Zmiana wielkości czcionki
Zmiana kontrastu